A tehenészetről


A KINIZSI 2000 ZRT. 3600 hektáron gazdálkodik. A 400 tehén és szaporulatának igényeit tömegtakarmányból teljes egészében fedezi a saját termelés, abrakból felerészben vagyunk önellátóak. Állataink kiváló genetikai alapokkal rendelkező holstein-frízek, a termékenyítéshez használt spermára is sokat áldozunk. A 11 ezer kilogrammos termelő állományunk kizárólag saját szaporulat. Az állatokat naponta háromszor, pontosan 8 óránként fejjük, a pihenőidőben pedig igyekszünk maximálisan megfelelni igényeiknek.

Ügyelünk a jó minőségű takarmányra, az állatok kötetlen, zavarásmentes tartására és arra, hogy a környezeti hatások a komfortzónán belül maradjanak. Például tavaly a hőség idején az újonnan beruházott párásító ventilátorokkal elértük, hogy az állatok 30 literes fejési átlaga nem csökkent. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy a 2006-os rekordtermésű év takarmánybázisán termeltünk.

Ami a megtermelt tej mennyiségét illeti, tavaly az üzem 4 millió kilogrammal rekordot döntött, és a ventilátorok beruházási költsége egyetlen év alatt megtérült. Utólag azt mondom, már nem sajnáljuk, hogy a 75 százalékos támogatási szintű trágyatárolási beruházásra nem pályáztunk. A termelést közvetlenül szolgáló léghűtés viszont néhány év alatt elegendő tőkét termel számunkra a trágyatárolási előírások megvalósításához. A termelési feltételek javítása, a telep felújítása már az AVOP keretében megtörtént, mintegy 60 millió forint értékben betonoztunk, és megoldottuk a csapadékvíz-elvezetést. Tavaly egy másik fontos beruházással, a tejhűtő vásárlásával tovább bővítettük a minőségi termelés feltételeit. A megtermelt tejet egyetlen partnerünk, az Alföldi Tej Kft. veszi át. Tavaly decemberben 86 forintos áron vásároltak tőlünk, az idénre 91 forintos átlagárral számoltak. Az év eleje valóban e körüli összeggel indult, de most, áprilisban csak 82 forinton áll a tej ára.

Nem tudom, mit hoz az év hátralevő része. Egy biztos: a 2007-es év katasztrofális termése meglátszik az idei takarmány minőségén, és a megtermelt tej mennyiségén máris érződik a hatása. Éppen ezért kevesebb tejre számítok, mint tavaly, és valószínű, hogy az ára sem marad a 82 forintos szinten. Márpedig költségnövekedés ide vagy oda, a 90 forintos átvételi ár 10-15 forintos haszonnal kecsegtet.

Azokra, akik átvészelték a csatlakozást követő éveket, most már biztosan jobb idők jönnek.

Gajda Nikoletta

tehenészeti ágazatvezető tanácsai


  • 1. 250 tehénnel is nyereséges lehet a termelés, ha jók a genetikai alapok.
  • 2. Az intenzív termelésre képes állatok intenzív gondoskodást igényelnek. Ne sajnálja tőlük a legjobb szilázst, a legjobb abrakot és a legjobb kiegészítőket!
  • 3. A komfortos tartás többlettermelést eredményez. Két fejés között ne zavarjuk az állatokat a pihenésben és az evésben. A nyári hőstressz kivédésére szereltessen fel ventilátorokat!
  • 4. Napi háromszori fejés és 10 ezer kilogrammos laktációs termelés mellett nehéz tartani a 400 napon belül kétszeri ellést. Ha erre törekszik, fokozottan ügyeljen a tehén igényeire!
  • 5. Ha megteheti, értékesítsen vemhes üszőket, mert jó genetikai alapokkal 500 ezer forintos áron is értékesíthetők!
  • 6. Legyen a gazdaságnak saját területe, saját takarmánybázisa, de nézzen szét jól a piacon: hátha mástól jobban megéri takarmányt venni, és hátha a saját termés hasznosabb célra is fordítható.
  • 7. Ha most akar belevágni a tejtermelésbe, tegyen le róla. A nagy pályázatok már lecsengtek, a kemény követelmények pedig csak most jönnek, ráadásul a kvótaszabályozásnak is vége. Ha viszont már rendelkezik az alapokkal, fokozza a termelést, javítson a hatékonyságon!