Húsüzem


A Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft. 2010.02.01-én alakult. Tulajdonosa 50-50%-ban a Kinizsi 2000 MgZrt. és Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat. A Kft. a helyi adottságokra (nagyüzemi állattartás, családi gazdaságok) és igényekre (helyben készült, egészséges húsárú), valamint tulajdonosainak szakmai hátterére, illetve kapcsolatrendszerére alapozva egy vágópont létesítésére és arra építve a korábban a Kinizsi 2000 MgZrt. által üzemeltetett húsfeldolgozó újraindítására alakult. A rendelkezésre álló forrásokat mérlegelve a fejlesztés első ütemeként a vágópont kerül kialakításra. A húsfeldolgozó egy második ütemben valósul meg, amire a közeljövőben kíván pályázni a Kft.

A vágópont kialítására 2011. november 15-én a Vidékfejlesztési miniszter 76/2011. (VII. 29.) VM rendelete alapján Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének keretében pályázatot nyújtott be a Kft. A benyújtott támogatási kérelem 2012.05.08-án támogatásban részesült.
Támogatási határozat száma: 1432364999
A beruházás teljes költsége: 44.426.828 Ft
A pályázat teljes támogatása: 25.000.000 Ft.

A fejlesztés bemutatása:
A vágópont épülete új építésként kerül kialakításra 224,8 m2-en a 0215/13-es hrsz-ú területen, az egykori húsfeldolgozó épülete mellett. A vágópont a térségben előállított sertés, marha, juh és kecske fajok - szakszerű, higiénikus, az előírásokat teljesítő vágását, illetve a helyi élelmiszer előállítást szolgálja.
A fejlesztés során a működtetéshez szükséges eszközök is beszerzésre kerülnek. Továbbá egy irodai munkaállomás felszerelése is megtörténik. A beruházás az energia-, és erőforrás hatékonyság szem előtt tartásával került megtervezésre. Jelentős hőszigetelő képességű falszerkezetet, födém szerkezetet és padlószerkezetet alkalmazunk. A homlokzati nyílászárók szintén hőszigetelt kivitelűek, a betétes ajtók hőszigetelő betéttel készülnek. A használati meleg vizet részben napkollektoros vízmelegítő biztosítja. A létesítmény az optimális technológiai folyamatok figyelembe vételével kerül kialakításra úgy, hogy a lehető legkevesebb technológiai vizet használja fel.

A fejlesztés eredményei, hatásai:
A vállalkozás megoldva a vágóhíd hiányának régóta fennálló problémáját térségi szinten új, versenyképes (korszerű, előírásoknak megfelelő technológia, magas ár-érték arány) termékeket és szolgáltatást fog kínálni.
Továbbá a beruházás eredményeként két új munkahely fog létesülni.
A fejlesztés esetében érvényesül a terület alapú megközelítés, mivel a vágópont a helyben előállított alapanyagok – élőállat – feldolgozására épít, ezáltal támogatja a közösségi önellátást, a helyi élelmiszer-előállítást és forgalmazást. A fejlesztés eredményeként nemcsak a mezőgazdasági alapanyag termelő szerep marad a térségben, hanem a magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozás is megjelenik.

A vágópont várható átadása, megnyitása: 2013. ősze.

A vágópont átadását követően várunk minden kedves helyi és környékbeli lakost, illetve vállalkozást, aki szakszerű, ellenőrzött körülmények között szeretné levágatni lábas jószágát.